INNLANDET TREPLEIE TOK SAKEN!
Mysteriet på bankplassen
Vi hadde ikke noe lik!
På det ene feltet troner seks friske sølvlønner i all sin prakt. På feltet rett ved siden av står fem trær av samme slaget, men disse er mye mer puslete og det sjette har dødd. Hva har skjedd?
– Vi analyserte jord, jordgass, trærne, prøveboring, undersøkte og kartla fuktighetsgrad relatert til dette området, vi sjekket til og med bygningene rundt banken.
I mai i år ba banken Innlandet Trepleie om å løse gåten. Oppdragsgiveren var redd alle de 30 år gamle trærne skulle lide samme vanskjebne.
Det var ingen lett oppgave. At ett av tolv trær plutselig dør midt i Oslo sentrum uten at det skyldes utilsiktet eller tilsiktet hærverk var et mysterium, også for Innlandet Trepleie.
– Vi hadde ikke noe lik
– Vi ble spurt om å undersøke treets dødsårsak, forteller Harald Smit. – Utfordringen var at treet og rotsystemet var ryddet bort. Vi hadde ikke noe lik!
Harald Smit og Gunnhild Alfnes, alias Sherlock Holmes og assistent Watson, måtte med andre ord begynne sine undersøkelser helt uten ledetråder.
– Liket var borte, vi hadde bare et tomrom i gresset å gå ut fra.
De to detektivene valgte å gå i dybden, altså ned i jorda først for så å undersøke andre faktorer. Dødsårsaken kunne skyldes alt fra mikroorganismer til klimatiske problemer eller menneskeskapte endringer som for eksempel skader fra kjøretøy.
Harald fikk en mistanke
Mens det «friske» feltet var fuktig, var det andre helt tørt. Merkelig. De to trepleierne gikk grundig til verks.
– Vi analyserte jord, jordgass, trærne, prøveboring, undersøkte og kartla fuktighetsgrad relatert dette til området, vi sjekket til og med bygningene rundt banken.
Det ene etter det andre ble avkreftet.
Underveis i prosessen fikk de vite at begge feltene ble vannet automatisk. Harald ante at svaret på hvorfor det ene feltet var søkk vått og det andre feltet knusktørt kunne ligge der. – Noe som går automatisk kan gå i stykker. Når noe er automatisert blir det ofte neglisjert, man stoler på at jobben blir gjort.
Autovanning
Gunnhild ble med vaktmesteren da han fysisk slo på autovanningen. Det viste seg at vannet strømmet til jorda på det friske feltet, mens anlegget hadde mangler på det tørre feltet som førte til at for lite vann ble tilgjengelig.
-Dødsårsaken kan vi med sikkerhet ikke si ennå. Men problemene med vann for begge to feltene må løses først. Deretter må vi monitorere trærne på begge feltene. Vår teori er nemlig at dødsårsaken er en kombinasjon; blir det for tørt blir forholdene i bakken optimale for organismer som ellers ikke ville blomstret opp. Vi har med stor sannsynlighet med soppen Verticillium å gjøre. Det understreker at vi først må løse problemene med vann.
Overvåker jordas fuktighet
Jeg er veldig glad for å se at instrumenter for bruk i vårt yrke begynner å bli den nye normalen også i Norge
Deretter satte de i gang trådløs overvåking av jordas fuktighet. Utemiljø er med dem en høstdag da de skal grave ned og installere fuktighetsmålere på begge feltene. Målerne er beskyttet med passord og er tilknyttet en app som forteller oppdragsgiveren og Innlandet Trepleie når jorda trenger vanning. Sensorerene viser ikke bare om jorda er fuktig, men nettopp om fuktigheten er tilgjengelig for trærne. Nå blir vanningen utført etter behov og ikke etter et tidsskjema som tidligere.
Synsing og magefølelse
Svikt i autovanningen på det ene feltet var altså en av grunnene til at ett av trærne døde og de andre fikk svekket helse.
Harald Smit og Gunnhild Alfnes importerer og selger fuktmålere via selskapet TreeSpace.
- Jeg er veldig glad for å se at instrumenter for bruk i vårt yrke begynner å bli den nye normalen også i Norge, sier Harald.
– Kundene og samfunnet skjønner at synsing og magefølelse ikke holder lenger. Det er et stort løft for faget vårt.