FROKOSTPRATEN: Harald Smit fra Innlandet Trepleie

- Jeg er veldig glad for å se at instrumenter for bruk i vårt yrke er blitt den nye normalen, sier Harald Smit i Innlandet Trepleie. – Kundene og samfunnet skjønner at synsing og magefølelse ikke lenger holder.

Fra roadtrip i Canada til trescanning på Ringsaker

Publisert Sist oppdatert

 Etter to kopper te og fire skiver fullkornbrød er arboristen Harald Smit klar for en ny dag på Brøttum. I dag holder han kurs i trescanning.

Smit har sin utdannelse i tre- og landskapspleie fra Nederland. Dermed er hollandsk ost et selvfølgelig påleggsvalg.

 – Nederlandsk ost er desidert det som smaker best på brødskiva – og osten kommer i mange forskjellige varianter, sier aboristen, eller «Boomverzorger» som det heter i hjemlandet.

Kontraster 

Frokosten på Brøttum og kurset i hvordan scanne trær fra innsiden står kanskje i sterk kontrast til årets fartsfylte sommerferie sammen med faren. Harald Smit er nettopp hjemkommet fra en tre ukers roadtrip i Canada.

FOR HULT: - Trærne får lov til å være hule, men det er grenser, sier Harald Smit som her scanner et eieketre.

Han kom til Norge tidlig på 2000-tallet og etablerte Innlandet Trepleie som har spesialisert seg på bevaring, sikring og vedlikehold av urbane trær.

– Synsing og magefølelse holder ikke

- Jeg er veldig glad for å se at instrumenter for bruk i vårt yrke er blitt den nye normalen, sier han. – Kundene og samfunnet skjønner at synsing og magefølelse ikke lenger holder. Det er et stort løft for vårt fag i Norge. Nå har vår dekomprimering av jord i rotsone også fått fotfeste. Det betyr at samfunnet kan nyte de gamle trærne enda lengre.