OPPLEV NATUREN I BYEN

NYT HØSTEN:

– Det kan aldri bli for mange sitteplasser!

Publisert Sist oppdatert

– Vi lager flerfunksjonsmøbler med plass til mange, sier landskapsarkitekt  Svein Erik Bergem, faglig leder hos Bjørbekk & Lindheim.

- Oppholdsmøblene er en viktig del av landskapsarkitekturen, sier Svein Erik Bergem, faglig leder design i Bjørbekk & Lindheim

–Møblene eller de uformelle sittekantene, som vi også kaller det, har ofte flere tilleggsfunksjoner utover å være et møbel. De kan fungere som små forstøtninger i terrenget og de kan være viktige romdannende elementer i landskapet eller i byrommet.

– Du skal kunne ligge på tvers eller sitte på toppen av et ryggstø, du skal kunne bruke møblene som lunsjbord eller som treningsapparat – valget er ditt!

 

TYSKERTRAPPA: Nederste del av det tyske trappeanlegget med stedstilpasset benk på den gamle historiske murskiven. Nye oppholdssteder i skråningen videre oppover. (Foto: Bjørbekk & Lindheim)
LUNSJ I TRAPPA: De lange terrassene med lange sitteflater blir både et oppholdssted og lunsjbord. (Foto: Bjørbekk & Lindheim)

– Vanlige parkbenker med plass til to-tre personer kan passe bra i mange sammenhenger. Men de har et begrenset bruksmønster og kan ikke på samme måte som stedstilpassede sittekanter bli en del av den helhetlige formgivningen. mener Svein Erik Bergem. – Uformelle sittekanter, der man kan oppholde seg uten kostnad er med på å skape gode byrom og godt byliv.

Ekebergparken

Ekebergparken i Oslo med sin frodige bynære natur, sine skulpturer og utsiktssteder har blitt et fantastisk rekreasjonsområde og ramme for natur-,kunst-, historie- og kulturopplevelser. Da Bjørbekk & Lindheim fikk prosjektet i 2004 var området gjengrodd og forfalt. Nå har det blitt en perle i storbyen med flere oppholdssteder, og flust av sitteplasser.

RAUST OG VAKKERT: Sentralt i Ekebergparken er det etablert et vannspeil i bakkant av de gamle vannreservoarene. Her er det lagt til rette for opphold med en lang rett trebrygge med tilhørende raust oppholdsmøbel. Det er benyttet kraftige dimensjonar 198x198mm, av kjerneved av furu som et svar til den flotte furuskogen i omgivelsene. (Foto: Bjørbekk & Lindheim)

 Bogstadveien 

Bogstadveien Oslos handlegate, ble oppgradert og renovert i 2014, med helhetlig design på fortausdekker, kantstein, belysning og møblering.

 

VENTER PÅ TRIKKEN: Her kan barn og eldre slappe av mens de venter på trikken. Her er det satt opp et hele 60 meter langt flerfunksjonsmøbel til å sitte, ligge, kjøre lekebil på eller det kan fungere som en catwalk på markedsdager. En liten gruppe barnehagebarn har tatt turen til byen sammen med førskolelæreren som sjekker klokka.Bymøbelet har en sokkel av varmgalvanisert og lakkert stål og trespiler av Keboney Radiata. (Foto: Bjørbekk & Lindheim)

 Sintefparken 

Her har Bjørbekk & Lindheim samarbeidet med Element Arkitekter om å gi uteområdene en sterkere profilering mot omgivelsene og tydeligere samsipill mellom fasader og uteområder. Bygningsmassen ligger i grønne omgivelser og landskapet er “trukket gjennom bygget”. Mot nord er det opparbeidet en ny adkomstsone, og mot sør knytter bygget seg til det flotte sørvendte parkområdet via en ny raus uteterrasse med tilhørende amfi. Hjertet i det sørvendte landskapsrommet er to fredede skålgropfelt fra bronsealderen.

BENK OG SKÅLGROPEFELT: I parken er det verneverdige fornminner med to skålgropfelt som er hjertet i den nye utformingen av parken. Her er det tilrettelagt for å vise fram denne unike historien. BENK: Møbleringen er utformet som en integrert del av landskapsarkitekturen og danner et nedsenket oppholdssted rundt de to skålgropfeltene. Her er det sokkel i cortenstål og trespiler på tvers.(Foto: Bjørbekk & Lindheim)