Vil lage ny steinalder i Norge
I stedet for å resignere og la kinesisk stein overta fullstendig, kan norsk steinindustri utvikles til å bli konkurransedyktig også på pris. Med mer effektive maskiner kan vi få en ny steinalder i Norge, mener Torger Lingelem i Rocks of Norway.
Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld
I Iddefjorden ved Halden jobbet tidligere opptil 2000 mann med å hente ut granitt fra steinbruddene. I dag er det kun 2 ansatte som jobber i steinbruddet på Skriverøya.
Erik Johansen og Leif-Arne Karlsson er steinhoggere i det svenskeide firmaet Naturstenskompaniet. Erik ble bokstavelig talt født inn i bransjen, og lærte kunsten å splitte fjell med kiler og hammer av far og bestefar.
– Jeg kunne aldri tenke meg gjøre noe annet, sier han.
For cirka 100 år siden var Norge en av verdens største eksportører av stein. Steinen fra Iddefjorden ble sendt ut til gater i Bombay og Buenos Aires. I dag er situasjonen snudd på hodet og vi importerer i dag tonnevis av granitt fra blant annet Kina og India.
For liten produksjonskapasitet
Anleggsgartnermester Sigurd L. Boasson gikk tidligere ut i Utemiljø og sa at det er historieløst å kreve norsk stein i alle anlegg.
Daglig leder Torger Lingelem i Rocks of Norway i Larvik gir Boasson delvis rett i at produksjonskapasiteten i norsk steinindustri ikke er stor nok til å produsere for alle store prosjekter. Mye bearbeidet norsk stein er også for dyr.
Lingelem mener imidlertid at teknologi og bedre maskiner er det som skal bringe Norge inn i en ny «steinalder»:
– Det er ikke dyrere å sage, knekke eller overflatebehandle stein i Norge i forhold til de fleste andre land. Det som koster er manuell håndtering i hele prosessen. Dette kan i vesentlig grad automatiseres slik at lønnsforskjeller reduseres, mener han.
Han vet også at flere bedrifter rundt i Norge utvikler mer effektive maskiner og prosesser for å lage mer bearbeidede steinprodukter – og samarbeidsmiljøet i bransjen er blitt bedre.
Vi har nok steinbrudd
Det finnes mange steinbrudd i Norge som kan utnyttes bedre, mener Lingelem. Råvarer er ikke noe problem, det som er flaskehalsen er produksjonskapasiteten for ferdige steinprodukter.
– Rocks of Norway som nå har klarsignal og vil bygge en helt ny fabrikk for å produsere en rekke nye produkter mer effektivt enn tidligere. Vårt mål er helt klart å kunne konkurrere med land som Portugal og Spania, sier Torger Lingelem.
At det finnes nok kortreist stein bekreftes også av Rolf Lundmark, eier av selskapet Naturstenskompaniet International. Han driver 17 steinbrudd og 4 steinbearbeidingsfabrikker i Norge og Sverige.
– Ser du på Norge og Sverige som ett marked, har vi nok til å dekke etterspørselen. I Sverige er kommunene stort sett flinke til å velge skandinavisk produsert stein, i Norge går det ofte kun på pris, og kinesisk stein blir valgt, sier Lundmark.
Les også: Thorvald Meyers gate får stein fra Kina