Idrettspresidenten har ordet

SKUFFET – Idrettsbevegelsen er skuffet over regjeringens manglende oppfølging av egne løfter når det gjelder bygging av nye idrettsanlegg, skriver idrettspresident Zaineb Al-Samarai.

– Vi vil utfordre, men samarbeide med regjeringen!

Publisert

 I stedet for å lage en nasjonal plan for idrettsanlegg som skulle bidra til at det ble bygget flere idrettsanlegg, har departementet kun laget et forslag til revisjon av spillemiddelreglementet for idretts- og nærmiljøanlegg. 

 I regjeringserklæringen, Hurdalsplattformen, fra 2021 sier regjeringen eksplisitt at den vil ruste opp og bygge flere idrettsanlegg og lage en nasjonal plan for idrettsanlegg sammen med idrettsbevegelsen.

I stedet for å lage en nasjonal plan for idrettsanlegg som skulle bidra til at det ble bygget flere idrettsanlegg, har departementet kun laget et forslag til revisjon av spillemiddelreglementet for idretts- og nærmiljøanlegg, og sendt det på høring.

Idrettsbevegelsen er skuffet over denne manglende oppfølgingen av egne løfter i regjeringsplattformen og spesielt negativt overrasket over den manglende inkluderingen av idrettsbevegelsen i utarbeidelsen av en nasjonal anleggsstrategi.

Ideen om- og behovet for en nasjonal anleggsplan er god. Det ble bejublet av idretten.

Ideen om- og behovet for en nasjonal anleggsplan er god. Det ble bejublet av idretten. Planen er ikke laget, men det er ikke for sent. Norsk idrett inviterer regjeringen og alle politiske partier til et samarbeid om å utvikle en ny nasjonal anleggspolitikk. Vi har et felles mål om at alle som ønsker å være med i idretten. skal få muligheten til dette. Ingen skal utestenges på grunn av anleggsmangel, økonomi eller andre forhold. Denne strategien må handle om hvordan vi skal få etablert anleggene vi mangler.

Tilgang til anlegg er en forutsetning for idrett.

Idrettsanlegg er både et sted å drive idrett og et sted å høre til. Idrettsanlegg er ikke bare en aktivitetsflate, men et samlingspunkt hvor barn, unge og voksne danner og ivaretar sine sosiale relasjoner livet ut.

Tilgang til anlegg er en forutsetning for idrett. Mangel på anlegg er en stor utfordring for samfunnet. Verken idrettsbevegelsen eller kommunene bygger anlegg for anleggenes skyld. Vi bygger anlegg for at alle som ønsker det, skal få ta del i idrettsfellesskapet. Vi vet også at en krone investert i idrettsanlegg gir samfunnet tre kroner tilbake i form av økt arbeidsdeltakelse og bedret folkehelse. Bygging av idrettsanlegg er investeringer i mennesker, deres helse og i vår fremtid.

Forslag på høring

Norges idrettsforbund har flere spørsmål og kritiske innvendinger til innholdet i høringsforslaget som departementet har sendt ut. Bakteppet for høringsarbeidet er at det er en reduksjon i anleggsinvesteringer på mer enn tre milliarder kroner i året sammenlignet med årene før pandemien, og størst er investeringsfallet for store anlegg. Spillemiddelandelen av kostnadene ved bygging av anlegg er nå fem prosentpoeng lavere enn i 2018 og er nå på under 18 prosent.

 Koblet med dårligere kommuneøkonomi og et sterkt behov for forbedrede og forutsigbare rammebetingelser, gjør det at NIF er spesielt kritisk til fire forhold i det forslaget til revisjon av reglementet som departementet har sendt på høring:

1. Der foreslås det at det kun kan søkes om spillemidler tre ganger før man blir fjernet fra listen over søknader

2. Tilskuddssatsene for idrettsanlegg vil ikke bli justert før etterslepet er fjernet

3. Pressområdedekningen og ekstratilskuddene til interkommunale anlegg er foreslått fjernet

4. Med unntak for løypelag, vil ikke noen samarbeidsprosjekter med private kunne søke om spillemidler.

Norges idrettsforbund erkjenner kompleksiteten som ligger i å få bygget flere idretts- og nærmiljøanlegg, vanskelighetene med en bedre anleggsfinansiering og en enda bedre ordning for spillemiddelfinansieringen av anlegg. Vi mener at svært lite av idrettens innspill til departementet i forkant av arbeidet med en nasjonal plan, ble tatt til følge og tatt med i høringsforslaget som ble sendt ut – dessverre.

Anlegg er idrettens absolutt viktigste rammevilkår og vi vil alltid jobbe med å få til nok anlegg til at all ønsket idrett skal kunne drives. Av den grunn ønsker vi oss fortsatt et konstruktivt samarbeid både med departement og med kommuner – og vi ønsker oss fortsatt en nasjonal plan for idrettsanlegg, etter hvert.»