UTEBELYSNING

GRIP NATTEN: Lysdesignerne Heidi Skogstad Messiha og Peter Selmer Eide er like opptatt av å bevare mørket rundt oss som av å belyse uterommet.

Under en forurenset himmel

Publisert Sist oppdatert

– Vi kan i store byer bare skimte noen hundre stjerner, mens vi under naturlig nattehimmel kunne sett tusenvis.

Petter Selmer Eide

Noen mennesker har aldri sett Melkeveien. Rundt en tredjedel av verdens befolkning kan ikke se den fra stedet der de bor. 

– Det er mange fordeler ved LED-lys, men jo billigere de nye LED-produktene er, dess mer øker den globale lysforurensningen, sier lysdesigner Peter Selmer Eide i Norconsult.

Forbrukerne griper begjærlig til LED-pærene som koster mindre og varer lengre enn vanlige pærer.

Det er utdatert å tenke at jo mer lys vi har, dess bedre er det.

Heidi Skogstad Messiha

– Lysforurensningen i verden har økt med 49 prosent. Opptil 83 prosent av verdens, og 99 prosent  av Europas befolkning lever under en lysforurenset himmel.

Med en lysforurenset himmel menes det at bruk av kunstig tilført lys hindrer oss i å se det naturlige nattlyset som stjernehimmelen gir oss. – Vi kan i store byer bare skimte noen hundre stjerner, mens vi under naturlig nattehimmel kunne sett tusenvis.

Mange idrettsanlegg skal ha en internasjonal lysstandard, men det er ingen grunn til å flombelyse hele anlegget når det ikke er tv-overføringer.

Heidi Skogstad Messiha

Peter Selmer-Eide, nyansatt i Norconsult, har i flere år jobbet innad i bransjen med å motvirke lysforurensning. Han kommer fra universitetet i Sørøst-Norge hvor de blant annet utdanner lysdesignere. Selmer-Eide jobbet som lektor og var programansvarlig for faget i bachelor-utdanningen.

 Gammeldags tenkning

- Det er utdatert å tenke at jo mer lys vi har, dess bedre er det, innskyter Heidi Skogstad Messiha, også lysdesigner i Norconsult. Skogstad Messiha har en bachelor fra Høgskolen i Buskerud og Vestfold og femten års erfaring som lysdesigner. De senere årene har hun jobbet mye med utendørsprosjekter, plasser, parker og veier og har sett betydningen av god planlegging av belysning i uterom. Den tverrfaglige dialogen og det å formidle hva lyset kan gjøre for uterommet har vært en viktig del av arbeidet hennes.

STORTORGET FØR: OVERSIKT: – Det blendende armaturet gjorde plassen uoversiktlig. Det var vanskelig å lese byrommet.
STORTORGET ETTER: – Vi hadde fokus på å gjøre torget mer oversiktlig og å fremheve de detaljene som er med på å beskrive rommet i mørket.

 – Unngå flombelysning på treningskamper

Vi er nødt til å bli strengere på lysstyring.

Peter Selmer Eide

Mørket er blir en mangelvare i likhet med vann, frisk luft og stillhet.

– Det viktigste vi kan gjøre er å styre lyset. Det bør legges vekt på en tidsstyring samt vurdering av hvilket lysnivå det er behov for i de ulike tider og situasjoner, mener hun. – Det ekstreme er kanskje idrettsstadioner skal ha en internasjonal lysstandard, men det er ingen grunn til å flombelyse hele anlegget når det ikke er tv-overføringer. På treningskamper klarer det seg fint med å lyssette med et mindre lysnivå. Det er lettere å styre lyset med LED enn det var tidligere med konvensjonelle lyspærer.

 – Vi er nødt til å bli strengere på lysstyring, innskyter Peter som bor like ved Vålerenga stadion. – Når de spiller kamp der lyser de opp hele området rundt.

– Lyssettingen skal gjøre uterommet trygt og hyggelig

Hva slags belysning man skal ha ute avhenger av om lyssettingen gjelder en bykjerne eller et landlig strøk. – Vi må ta hensyn til hvordan lyset påvirker de som oppholder seg i området– gjøre det vi kan for at det skal bli hyggelig og føles trygt å gå inn i nettopp dette uterommet, sier Skogstad Messiha og forteller at Norconsult jobber med alt fra svømmehaller til tunneler, lekeplasser, skateparker og «vanlige» parker.

GREV WEDELS PLASS FØR: –Grev Wedels plass er en vakker liten park midt i kvadraturen i Oslo. Tidligere belysning fremmer ikke de gode egenskapene og atmosfæren parken hadde på dagtid.

 

GREV WEDELS PLASS ETTER: – Ny belysning gir en økt trygghetsfølelse samtidig som det gir en god atmosfære

Ved uterombelysning bør man unngå kulearmaturer som lyser rett opp i himmelen. (---) For at det skal være trygt og sikkert for folk når de ferdes ute om kvelden, bør lyset treffe både veien de skal gå og menneskene de møter.

Heidi Skogstad Messiha

– Ved uterombelysning bør man unngå kulearmaturer som lyser rett opp i himmelen. I enkelte parker i Oslo var det ikke lys på dem du møtte, men bare på omgivelsene. For at det skal være trygt og sikkert for folk når de ferdes ute om kvelden, bør lyset treffe både veien de skal gå og menneskene de møter.

 Påvirker døgnrytme, søvn og sinnsstemning

Samtidig skal belysningen også ta hensyn til dyr og insekter. Kunstig lys kan påvirke artenes atferd både fordi de kan bli døgnforvirret og fordi de trekkes mot lyset.

INTERIØRTIPS : Lek med lyset, og bruk heller flere små enn få store punkter. Undersøk effekten av forskjellige lysretninger og -farger.

Peter Selmer Eide

 Heidi og Peter mener det er en økende bevissthet rundt hvor viktig lyssetting kan være for oss mennesker. Lyset både innendørs og utendørs påvirker søvn, døgnrytme, kreativitet, hvor opplagte vi føler oss og sinnsstemningen vår.

 Hvordan er det med lys hjemme hos dere selv?

 – Jeg har ekstremt lite utelys hjemme, litt ved inngangsdøra og på verandaen, sier Heidi som bor på Bærums verk. – Vi har skog og et jorde i nabolaget. Jeg ønsker ikke å forvirre dyrene der med mye kunstig lys. Inne i huset har vi også en meget bevisst lysbruk – både av hensyn til eget velvære og det estetiske.

Peter innrømmer at han fremdeles opererer med midlertidige lysløsninger – til tross for at han har bodd der i tolv år. Han har et tips til andre som gjerne skulle ha endret litt på det visuelle inntrykket i leiligheten sin uten å måtte hente fram malerkosten:

– Lek med lyset, og bruk heller flere små enn få store punkter. Undersøk effekten av forskjellige lysretninger og -farger.