KOMMENTAR: HVA SKJER MED ANLEGGSGARTNERLINJA I MYSEN?

KJEMPET OG VANT – OG TAPTE? 14 anleggsgartnerbedrifter kjemper for anleggsgartnerlinje Mysen. Første rekke fra venstre; Stene Johansen, Stene Johansen AS, Tore D. Carlsen, Maskin og Utemiljø AS, Helge Rustad, R/S Anlegggartnermester A/S og Simen Lysaker fra firmaet med samme navn. . Bak fra venstre: Hans A. Garseg fra Arild Garseg Anleggsgartnermester AS, Ingar M. Hansen, Anleggsgartnermester Ingar M. Hansen, David Østre, Anleggsgartner Vidar Østre A/S, Trond W. Johnsrud fra Anleggsgartner Trond W. Johnsrud, Emil Nøjgaard Petersen fra Den Danske Gartner, Rune Høntorp fra Anleggsgartner Lyng & Svendby, Johnny Lyng fra Anleggsgartner Høntorp og Svendby AS, og Sveinung Svenningsen fra R/S Anleggsgartnerservice AS. (Foto: Eva Alnes Holte)

Ubegripelig snuoperasjon

Publisert Sist oppdatert

For under et år siden vedtok Fylkesadministrasjonen i Østfold å starte anleggsgartnerlinje på Mysen videregående. Jubelen stod i taket hos de mange anleggsgartnerbedriftene i distriktet. Nå vurderer plutselig den samme administrasjonen å fjerne denne høyst etterlengtede og nødvendige linja. 

Forslaget blir naturligvis møtt med sjokk og vantro. Indre Østfold har landets største tetthet av anleggsgartnerbedrifter. Her har lokale ungdommer med en anleggsgartner i magen store muligheter for å få jobb på hjemstedet sitt. Nå spørs det om de orker å ta utdannelsen. 

Lokale ungdommer som ønsker å bli anleggsgartnere må nemlig belage seg på to-tre timers reisevei for å komme seg Kalnes videregående skole som er nærmeste utdanningssted – dersom forslaget om nedleggelse av linja på Mysen blir en realitet. Bor de ekstra kronglete til, kan skoleveien ta enda lengre tid med flere bussbytter og drosje underveis. Og etterpå skal de hjem. Det sier seg selv at dette ikke er gjennomførbart. 

For det lokale næringslivet har en eventuell nedleggelse store negative konsekvenser Anleggsbransjen i Indre Østfold har i over femti år hatt behov for større tilgang på lærlinger og fagarbeidere. Uten linja på plass blir det vanskelig å få de unge til å jobbe i bedriftene. Det er lite tilflytning fra distriktene rundt. Ungdommen som har tatt linja på Kalnes søker seg til bedrifter rundt Sarpsborg. 

For foreningen VG2Anleggsgartnerlinje til Mysen er fylkesadministrasjonens nye forslag ubegripelig: – Skal vi kutte for å dø eller satse for å leve? spør leder Tore D. Carlsen i sosiale medier. Han har i årevis jobbet iherdig for å få til en anleggsgartnerlinje på Mysen. I februar 2022 gikk han og 13 andre lokale anleggsgartnerfirmaer sammen og dannet foreningen. De la penger til utstyr og redskaper på bordet, tilbød praktisk undervisning og de garanterte lærlingplass under visse betingelser til alle som gikk linja. Foreningen høstet bred støtte fra lokale næringsforeninger og ni politiske partier 21. desember stod jubelen i taket: Fylkestinget Østfold vedtok å opprette VG2 anleggsgartner på Mysen videregående skole fra høsten 2024.Foreningen ble lovet tre-fem års arbeidsro slik at bransjen skulle ha anledning til å rekruttere elever og markedsføre utdannelse. 

Flere års kamp var kronet med hell. Trodde de.  Nå er optimisme og fremtidstro snudd til usikkerhet i Indre Østfold med alle sine anleggsgartnerbedrifter som sårt trenger flere fagarbeidere og lærlinger. Bedriftene er viktige for distriktet og for tilflyttingen. 

Økonomi ligger selvsagt til grunn for forslaget om å legge ned linja, men noen ganger kan man spare seg til fant. 

I dag går høringsfristen for skolestruktur ut. I morgen er det hovedutvalgsmøte i «Opplæring og Næring». 21. november diskuteres saken i Fylkesutvalget og onsdag 4. og torsdag 5. legger Fylkestinget frem skolestruktur og budsjett. 

En hel bransje holder pusten i Indre Østfold.