Tegnet uterommet først
Da de norske arkitektene skulle utvikle en ny bydel i Sverige, begynte de med uteområdene. – Fellesarealene er viktigst, likevel er de ofte salderingsposten, sier arkitekt Olav Kristoffersen i Brendeland & Kristoffersen.
Oppdragsgiveren Lund domkyrka ønsket å bygge en menneskelig bydel i Brunnshög. Domkirken eier mye land i Lund og Skåne og er en betydelig aktør i eiendomsmarkedet. Nordøst for Lund eier kirken et område på ti hektar som de ønsker å tilrettelegge for fremtidsrettet og miljøbevisst boligbygging.
Mennesker og natur
Kristoffersen gir honnør til Domkirkerådet for å tenke langsiktig – faktisk flere hundre år fremover:
– I stedet for å bare å ville sette opp en haug med bygninger for å få størst mulig hurtig profitt, la de noen klare forutsetninger for veien videre. Den nye bydelen måtte ta hensyn til både mennesker og natur, og bidra til stolthet og tilhørighet for de som bor der, sier Kristoffersen til Utemiljø.
Nøyaktig hva som skulle bygges, og hvordan, ble holdt helt åpent. Brendeland & Kristoffersen anbefalte å begynne med uterommet og fikk tidlig gjennomslag for konseptet «Hage».
SALDERINGSPOSTEN: Geir Brendeland (til venstre) og Olav Kristoffersen valgte å begynne med «salderingsposten» da de skulle designe et byrom for en ikke-eksisterende bydel i Lund. (Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén).
Populært utfartsmål
Målet med «Hage» er å være et åpent og sjenerøst pusterom for både tilreisende og fremtidige innbyggere. Uterommet er laget for å utvikle seg i takt med bydelen og befolkningens behov og ønsker i mange tiår fremover. Derfor er det romslig og åpent, og kan brukes av alle, for alt fra avslapping og trening til lek og festligheter.
«Hage» stod ferdig i 2021, og til tross for at neste byggetrinn er flere år unna har stedet allerede blitt et populært utfartsmål. Prosjektet har også vunnet en lokal byggepris og kom helt til finalen i European Prize for Urban Public Space.
– Byutvikling drives i stor grad av ønsket om å bygge boliger og kontorer. Dette prosjektet peker en annen vei. Ved å prioritere fellesarealene, legger arkitektene føringer for mer bærekraftig boligbygging, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.
TEGLSTEN FRA SYLTETØYFABRIKK: En mur av gjenbrukt teglsten fra en gammel syltetøyfabrikk rammer inn området. (Foto: Peter Westrup).
– Åndelig dimensjon
Nå hedres Brendeland & Kristoffersen arkitekter med DOGA-merket for design og arkitektur – Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur.
Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur kaller «Hage» et fascinerende eksempel på elegant og fremtidsrettet stedsutvikling.
«Her ser vi hva det er mulig å få til når en klok oppdragsgiver finner sammen med modige arkitekter. Med bærekraftige materialvalg og subtile grep har arkitektene Brendeland og Kristoffersen gitt oasen og møteplassen en åndelig dimensjon,» står det i jurykjennelsen.
Illustrasjonsbilde: (Foto: Peter Westrup).