FIKK ÆRESPRIS: Stein Kolstø er Oslos «Fjordbygeneral» og fortjener heder for arbeidet med Oslos ni kilometer lange havnefront, fra den spede start på midten av 1990-tallet til i dag, heter det i en pressemelding fra Norske landskapsarkitekters forening (NLA)

Stein Kolstø tildelt æresmedlemskap i NLA

Publisert Sist oppdatert

For første gang går NLAs æresmedlemskap til en person som ikke er landskapsarkitekt. Arkitekt Stein Kolstø hedres for sitt langvarige arbeid for gode offentlige byrom i hovedstadens møte med fjorden. 

Stein Kolstø har som leder av Fjordbyenheten i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune hatt en av de vesentlige rollene i arbeidet med å transformere Oslo og utvikle hovedstadens ni kilometer lange havnefront. 

Kolstø fortjener heder fra hele plan- og arkitekturmiljøet for arbeidet med Fjordbyen, heter det i en pressemelding fra Norske landskapsarkitekters forening (NLA). Foreningen mener han er en rollemodell for  hvordan sterke og visjonære fagpersoner kan arbeide i forvaltningen - og å få til menneskevennlige, offentlige byrom. 

Fjordbyenhetens arbeid har lagt grunnlaget for noen av de mest besøkte gatene, promenadene, plassene og bryggekantene vi har i Norge i dag og satt en høy standard for transformasjon av byen i møtet med vannet, heter det videre i pressemeldingen.

- Det er en ære og en glede å overrekke diplomet med æresmedlemskap til Stein Kolstø, sa NLAs  generalsekretær Line Oma under tildelingen i går.  

Sørenga sjøbad anno 2006.
Badstuene gjør det populært å bade sommer som vinter.

Fra Oslos bakside til Oslos ansikt utad

Oslos sjøfront har forvandlet seg fra å være Oslos bakside mot vannet med trafikk- og havnevirksomhet, til å bli byens ansikt utad. Her finner vi sju allmenninger, en sammenhengende ni km promenade, gater og byrom som løfter vannets rolle i byen - og dermed også inviterer folk til å nyte og ta i bruk vannflaten midt i sentrum av hovedstaden. 

Deichman Bjørvika er en suksesshistorie og et sted der ungdommer kan føle seg hjemme, mener Stein Kolstø.
Munch, Nasjonalmuseet og Deichman åpnet nesten samtidig i 2021/2022.

Rådhusplassen - fra motorvei til bilfri plass

Alt som skjer fra Grønnlikaia til Frognerkilen er i tråd med en langsiktig strategi for Fjordbyen. Det pågår stadig nyetableringer og utbygginger som bidrar til nyskapende faglig utvikling for arkitekturstanden. Det er også verdt å nevne at Stein Kolstø, før arbeidet med Fjordbyen tok til, jobbet med å gjøre Rådhusplassen om fra motorvei til en bilfri plass. 

Stein Kolsø har skrevet mange artikler og innlegg om byutviklingen i Oslo og Fjordbyen. I 2017 ga Kolstø med flere ut boken «Oslo i vekst og endring».  I tillegg gjør han mange formidlingsoppdrag med byvandringer og foredrag, der både Norges kommuner og internasjonale gjester har kommet for å høre om prosessen og lære av Oslos erfaringer.

 

Diplom og blomster ble overrakt av generalsekretær i Norske landskapsarkitekters forening, Line Oma, under et internt arrangement hos Plan- og bygningsetaten i Oslo tirsdag,