TUNGT ARBEID: Sherpaer i arbeid med trappene mot Hovlandsnuten 931 meter over havet. Fjellfolket fra Nepal er kjent for sin skånsomhet mot naturen. Hensikten med sherpatrappene er å gjøre naturopplevelsene mer tilgjengelige, men også å hindre større slitasje på naturen rundt.

Sherpaene hjelper oss til toppen!

Publisert

Hvordan skulle du ha klart å komme deg opp til Svandalsfossen eller Hovlandsnuten hvis det ikke var for terrengtrappene?

Du behøver forresten ikke ha så bratt og lang opptur for å støte på problemer. Ulendt terreng og gress-skråninger kan også by på utfordringer samme hvor sprek du er. Terrengtrappene hjelper oss frem. Natur og grønne områder er helsebot for veldig mange mennesker. 

– Men da må ikke steinene være glatte, påpeker vår steinekspert Knut Dale. – Det er viktig at trappehellene har en ru overflate slik at vi i mest mulig grad unngår fall i glatte trappe-heller.  

Sherpaene fra Himalaya 

Dreier det seg om terrengtrapper oppover i fjellet, er det lurt å ha med seg sterke folk med høy kompetanse på stein– som fjellfolket fra Himalaya. Sherpaene har en 1000 år lang tradisjon med slikt arbeid og har bygget terrengtrapper over hundre steder i Norge.

ET KUNSTVERK I STEIN: Sherpatrappene opp Hovlandsnuten.
– Sherpaene er svært ettertraktet. Vi er heldige som har fått dem til Norge, sier Per Inge Fjellheim.

 I Luster kommune i Vestland fylke finner vi Stibyggjaren, en bedrift som er spesialist på steinarbeider knyttet til historiske veier, stier og gamle ferdsels-veier. Da det for noen år tilbake skulle bygge nye terrengtrapper opp mot Hovlandsnuten og Svandalsfossen ga de derfor det steintunge oppdraget til sherpaene fra Khunde i Himalaya som ligger 3840 meter over havet. Prosjektleder Per Inge med det passende etternavnet Fjellheim, sier de er heldige som har fått sherpaene til Norge.– Sherpaene er svært ettertraktet. 

 Steinblokker på 600 kg – 1 tonn

På Stibyggjarens nettside leser vi: «3. oktober 2022 kom lastebillass fra Karmøy Naturstein AS til Sauda. 8. oktober kom de fire sherpaene til Sauda, klare for to uker med steingtungt stibyggingsarbeid. Det ble først festet såkalte «fundslings» på steinblokkene, klare for å frakte de opp i terrenget med helikopter. Den største steinblokken veide over et tonn. De fleste andre steinblokkene lå på rundt 600-700 kilo.» 

VANN I FRITT FALL: Majestetiske Svandalsfossen ligger langs Nasjonal turistveg Ryfylke rett før Saudasjøen i Sauda. Fossen har et fall på til sammen 180 meter og den øverste delen av fossen har et fritt fall på 40 meter. I 2006 ble det bygget et bro- og trappeanlegg ved Svandalsfossen. Trappene med 552 trinn gir nærkontakt med storfossen og en flott utsikt over Saudasjøen.

Hovlandsnuten Opp

Fjellheim er også initiativtaker sammen med Åge Fjellheim Midthun til det populære motbakkeløpet Hovlandsnuten Opp. Løpet arrangeres nå av Laget for Hovlandsnutens utvikling og blei første gang arrangert i 2007 av Åge og Per Inge. Løypa er 6,7 km lang og toppen av Hovlandsnuten ligger 931 meter over havet. Steinblokkene er nøye utvalgt i riktig tykkelse, for at det skal være lett og godt å gå i dem både for store og små. Deler av stigningen er også tilrettelagt for funksjonshemmede.