Frokostpraten med Knut Dale, grunnleggeren av Karmøy Naturstein AS

Knut Dale er veldig spent om dagen. – Du har hørt det eldgamle uttrykket Se Napoli og dø? Får vi dette i havn, kan jeg slappe av, ler han.

Pensjonist og fremdeles høy på stein 

Publisert Sist oppdatert

God morgen? – Ja visst, "kåna" og jeg har nettopp drukket kaffe og spist frokost – eple fra egen hage, banan og to mandariner – en veldig sunn, lett og fin start på dagen, smiler Knut Dale i telefonen, morgenfrisk som alltid. 

Frokostmenyen har vært fast helt siden han og Margrethe ble pensjonister for noen år siden. Mens de før stod opp klokka seks hver arbeidsdag, unner de seg nå å slumre litt ekstra – «faktisk heilt til klokka er sju». 

Pensjonist på farten

Knut Dale, grunnleggeren av Karmøy Naturstein, humrer. Vi har kjent ham lenge, men aldri opplevd dårlig humør hos den mannen. Pensjonist eller ikke, han blir stadig hyret inn til nye oppdrag for så vel Karmøy Naturstein som Karmøy Naturstein sjø. Han er også forvalter på familiebedriften Dalegarden AS som sønnen hans driver. 

– Oppdragene holder meg i aktivitet hver eneste dag, helgene inkluderte, sier han. Knut er stadig på farten for å se på murer og fugeåpninger og diskutere løsninger innen steinfaget.

Ikke bare indrefilet 

 I dag venter imidlertid kontorarbeid, det vil si utleggsoppgjør og å prate og maile med hele det store bransjenettverket sitt. Målet er det samme: Få bedre og mer miljøvennlig utnyttelse av ikke fornybare steinressurser.

 Jobben er nemlig blitt hobby for pensjonisten: – Vi må bruke hele steinen, ikke bare indrefileten. Vi må få den som beskriver steinen til å følge sunn fornuft – vi trenger ikke førsteklasses stein på støttemurer som ingen ser. Bruker vi bare godbiten blir det som å spise indrefileten og kaste resten av kjøttet i søpla! Vi kan ikke drive rovdrift på steinressursene våre. 

Veileder

 Knut Dale og nettverket hans er i gang med å søke om å få forskningsmidler til å lage en slags stein-veileder som beskriver hva slags stein og hva slags fugeåpninger som er hensiktsmessige til de forskjellige steinmurene. 

– Det hele er i grunnen innlysende, likevel må vi forsøke å få dette dokumentert gjennom et arbeid der en tverrfaglig gruppe sammen med SINTEF kan utarbeide en ny veileder til forvaltere av disse ikke fornybare resursene.

Se Napoli og dø!

Dette er et kostbart prosjekt som vil gagne hele bransjen.  

– Det går ikke at noen få utfører denne jobben på dugnad. Derfor søker vi  Regionalt Forskningsfond Rogaland om midler til et forprosjekt i denne sammenhengen . 

 Svaret skal komme innen nyttår. Knut Dale krysser fingrene – veilederen er hans store håp for langsiktig og CO2-vennlig forvaltning av landets steinressurser. 

– For meg blir det som det eldgamle italienske uttrykket "Se Napoli og dø" – får vi dette i havn kan jeg bare hvile.

Sier Knut Dale og må le igjen.