STELL PENT MED HAGEMØBLENE: Disen Kolonial på Løren reparerer og produserer historiske hagemøbler. De trenger litt omsorg og pleie for å holde seg fine gjennom alle vær- og temperatursvingninger her til lands

På tide å rydde bort hagemøblene?

Publisert Sist oppdatert

–  Gjennom året utsettes hagemøblene for store vær- og temperatursvingninger. Men det er dette livet som gir dem verdighet og patina. Akkurat som med oss mennesker, sier Sjur Harby fra Disen Kolonial som reparerer og produserer historiske hagemøbler. 

Her tipser han oss om hvordan vi bør stelle hagemøblene våre høst og vår slik at de holder seg fine og eldes med verdighet. 

MOT HØST OG VINTER:

* Sjekk møblene for eventuelle skader og vask dem med varmt vann og såpe. 

* La møblene bør stå tørt under tak om vinteren

*Dersom møblene må stå ute under presenning, må den ikke være for tett. Sett for eksempel Europaller under møblene slik at de ikke står rett på bakken.

MOT VÅR OG SOMMER

* Vask møblene før du setter dem ut om våren.

* Husk at møblene helst bør stå på tørt underlag, ikke på gressplen, men på godt drenert underlag. De bør heller ikke settes under løvtrær hvor de blir svarte av fuktighet fra løvet.

Tørre bein og patina

Bena er spesielt sårbare på hagemøbler i tre. Er de uttørket, kan du sette dem i en beholder med rå linolje over natten inntil treverket er mettet. Oppdager du råte, bør du la en møbelsnekker reparere skaden. Vær nøye med at den nye biten som felles inn består av tettvokst virke. Ellers bør du vite at trevirke er et levende materiale. Gjennom året utsettes møblene for store vær- og temperatursvingninger. Men det er dette livet som gir dem verdighet og patina. Akkurat som med oss mennesker.

Du kan lese mer om historiske hagemøbler og Sjur Harby i neste utgave av Utemiljø & Idrettsanlegg.