Åpner mandag 6. januar

Nye Tøyenbadet har Oslos eneste innendørs 50-meters basseng, tribune, stupetårn og vannsklie inne og ute. Taket produserer solstrøm og fanger og filtrerer regnvann til de totalt syv bassengene.I tillegg har det grønne taket en funksjon for insekter, med insekthotell..

Nye Tøyenbadet med flere vink til det gamle

Publisert

Det tok fem år fra det skrudde igjen kranene til det åpner på nytt. Nye Tøyenbadet har plass til 900.000 besøkende i året.

 

Det er et helt nytt bad på gammel tomt. – Det er ikke det samme som før, men det er tre ting som er et vink til det gamle, forteller prosjektansvarlig Stian Gundersen.

Han snakker om Tøyenbadet. Nesten femti år etter at badet åpnet for første gang, og fem år etter at det stengte dørene, er Oslobygg ferdig med nytt badeanlegg på Tøyen. Det har sju bassenger og en vannflate på 2700 kvadratmeter.

STØRRE: Det nye Tøyenbadet har sju bassenger med en total overflate på 2700 kvadratmeter.

 Nytt var best

– Det har vært en lang prosess. Vi startet opp i begynnelsen av 2017, forteller Gundersen.

– Da var det en vurdering av det gamle Tøyenbadet. Det første som ble gjort, var å vurdere rehabilitering og en utvidelse av det gamle, forteller han.

PROSJEKTANSVARLIG: Stian Gundersen har vært prosjektansvarlig for det nye Tøyenbadet.

 (Foto: Oslobygg)

Det ble klart at det var mer hensiktsmessig å bygge nytt. Dermed var siste badedag nyttårsaften 2019. Så begynte rivingen i 2020, og samme høst var det klart for grunnarbeidene til nytt badeanlegg.

– Det har vært spennende å følge prosjektet gjennom de ulike fasene, mener den prosjektansvarlige.

 Mange minner

– Tøyenbadet er et stort anlegg som representerer en stor andel av badeanleggkapasiteten til Oslo. Men det er også et ikonisk bygg som mange har et forhold til. De fleste som har vokst opp i eller rundt Oslo, har minner om det gamle badet. Vi har merket at det er stor interesse knyttet til prosjektet, sier Gundersen.

De tre vinkene til gamle Tøyenbadet som er med i det nye anlegget, er pekt ut etter en prosess med byantikvaren.

– Det var verneinteresser knyttet til det gamle. Men av hensyn til fremtidig badetilbud i Oslo var konklusjonen at det var bedre med et nybygg. Det ene vinket til det gamle er utesklien. Den går i samme trasé som sklien som var der tidligere, forteller Gundersen.

 Undervannsvindu

Vink nummer to er vinduene under vannflaten:

– Disse vinduene fra det gamle badet, de var ganske kjent. En snakkis. De var runde, men i dag er de erstattet med et større, firkantet vindu inn mot stupebassenget, forteller han.

NYTT: Materialvalgene er ikke helt som i det gamle badeanlegget

Det tredje er betongbeltet som gikk langs hele fasaden på det gamle badet. Nå går det et belte der hvor bygget går fra betong til mer tre og glass.

Det strekker seg videre også langs utebadet. – En historie og et minne om det gamle, som Gundersen forklarer det.

VIDEREFØRT: Glassfasaden er montert over en base i betong som er et arkitektonisk element videreført fra det gamle Tøyenbadet.

 De røde og oransje fargene mellom lyse flater og slipt betong er der for å knytte badet til de fargene som går igjen på bebyggelse, gatemiljø og taklandskap ellers på Tøyen.

NÆRMILJØ: De røde og oransje fargene skal knytte badet til de fargene som går igjen på bebyggelse, gatemiljø og taklandskap ellers på Tøyen.

 Spesialkonstruksjon

Rent arkitektonisk har Tøyenbadet en spesialutviklet takkonstruksjon. 34 boksdragere i massivtre samler alle bassengene under ett tak. Dragerne er fire meter høye, veier opptil 40 tonn og spenner opptil 43 meter. I et stort, arkitektonisk puslespill er 3000 ulike deler satt sammen med millimeterpresisjon og strenge toleransekrav.

 

3000 DELER: Takkonstruksjonen er utviklet spesielt for Tøyenbadet og består av 3000 deler.

Taket er også et teknisk sjikt der rommene inne i boksdragerne gir plass til lyddempende plater, ventilasjon, belysning og tilkomst for drift og vedlikehold.

 Energigjerrig

Det nye anlegget er bygd så grønt som mulig. 52 energibrønner i Tøyenparken er hovedenergikilden både for kjøling og oppvarming. Varmevekslere, solceller og grønt tak er andre miljøløsninger.

– Det er vel «blågrønt tak» vi sier. Det håndterer regnvann slik at det dreneres gjennom taket. Så samles det opp i en tank, og den tanken blir tilkoblet vannbehandlingssystemet slik at regnvannet blir gjenbrukt som bassengvann. Dermed reduserer vi det vannet vi kjøper fra nettet, sier Gundersen.

– I tillegg har det grønne taket en funksjon for insekter, med insekthotell.

Løsningene på Tøyenbadet er ikke uprøvde. Oslobygg har satset på å sette sammen flere kjente løsninger for å skape et så effektivt energikonsept som mulig. Det skal bidra til god effekt med tanke på både miljø og energi.

 Åpent hele året

HELÅRSBASSENG: Utendørsbadet har multibasseng, helårsbasseng og stupebasseng med énmeter, tremeter og femmeter.

Badeanlegget blir åpent hele året. – Utedelen er sesongåpen fra mai til september. Men Tøyenbadet var alltid godt besøkt året rundt, sier Stian Gundersen.

Det er dimensjonert for 900.000 besøkende. Det er en tredobling av besøkstallet fra tidligere. Kapasiteten på svømmeopplæring skal være stor. Både opplæringsbassenget og deler av femtimetersbassenget har heve- og senkebunn. Svømmeanlegget har god kapasitet til skolene og idretten, men den store brukergruppen er likevel publikum.

 Flerbrukshall

Tøyenbadet er ikke bare svømmeanlegg: Det inneholder også en flerbrukshall. – Badeanlegg er noe av det vanskeligste vi kan bygge, og her har vi i tillegg plassert en flerbrukshall inni anlegget. Jeg er veldig fornøyd med at Oslo gir byens befolkning et så flott anlegg, sier Oslos kulturbyråd Anita Leirvik North.

FLERBRUKSHALL: I underetasjen ligger flerbrukshallen på 20×40 meter, tilrettelagt for innendørs ballidrett.

 

Direktør Eli Grimsby i Oslobygg trekker frem at anlegget er bygd i en vanskelig tid:

– Det har vært et sammensatt og komplisert byggeprosjekt som vi i tillegg har bygd i en krevende og uoversiktlig markedssituasjon for byggenæringen, sier Grimsby.

Det nye Tøyenbadet åpner offisielt mandag 6. januar 2025.