Furuset Forum

FJERNSTYRING: Tokerød kan fjernstyre kjølepumpene og resten av anlegget, men han prøver å gripe inn minst mulig.

Kulde til is lager varme til håndball

Publisert

– Bygget varmes opp ved hjelp av to varmepumper som leverer varme og varmt tappevann til bygget. Varmepumpene bruker varme fra kjølemaskinene til å varme opp resten av bygget

 For noen år siden brukte hallen mye mer energi enn et gjennomsnittlig flerbruksanlegg. Nå har Furuset Forum halvert strømforbruket og bedret innemiljøet.

 Her har det vært Ikea-avtale og hockeylegender. Men idrettsanlegget på Furuset i Oslo begynte å bli gammelt.– Det var for tre år siden vi hadde et svært ENØK-tiltak, forteller driftsleder Bjørn Tokerød. – Etterpå har vi redusert strømforbruket med 50 prosent.

Ikea bygde

Furuset Forum begynte med at Ikea ville bygge varehus i bydelen. Furuset Idrettsforening satt med drømmetomten. Avtalen med de to gjorde at Ikea fikk tomt til å bygge rett ved E6, mens idrettsforeningen fikk bygget ishall, håndballhall, kafé, sosialrom og stadion med klubbrom og garderobeanlegg.

BRUKERE: I tillegg til Furusets egne lag bruker blant andre damelandslaget, Wang og elevene på bygg- og anleggsteknikk med ishockey Furuset Forum.

Det er over 25 år siden. I 2020 brukte anlegget 20 prosent mer energi enn gjennomsnittet for slike flerbruksanlegg med ishall og idrettshall. Noe måtte gjøres, og firmaet Omexom kom opp med en pakke med tiltak for å energieffektivisere. Den skulle koste 8,5 millioner kroner og bli tjent inn igjen på seks år.

 Mest automatisk

– Ventilasjon er blitt veldig komplisert. Men heldigvis går det meste automatisk, konstaterer Tokerød. Driftslederen har fagbrev som bilmekaniker. Nå har han fått ansvaret for et anlegg som er så innviklet at om han gjør endringer på ett sted, så får de konsekvenser flere steder. Han kan overstyre det meste, men prøver stort sett å unngå det.

– Vi byttet alt lyset til LED. Tidligere hadde vi 1500 watts gasspærer. Nå har vi 250 lys som kan skrus rett av og på uten ventetid. Med 60 pærer er det en stor innsparing, sier han.

REGNBUEHALL: Flerbrukshallen er i jevn bruk, blant annet av Regnbuen Arbeids- og Aktivitetsforum.

– Alle viftene er byttet fra reimdrevne konstanthastighetsvifter til frekvensdrevne. Også på kompressoren er det frekvensstyring slik at den slår seg av når det er kaldt nok, forklarer Tokerød.

NHL-størrelse

Det er nemlig kuldeanlegget som er det store energisluket. Furuset har stolte ishockeytradisjoner. Ulvene fra Groruddalen har en imponerende premiesamling med fire seriemesterskap, sju NM-gull og Bjørn Skaare som den mest kjente i rekken av stjernespillere.

Etter ombyggingen er isflaten redusert fra internasjonale mål – 30 meters bredde – til nordamerikansk størrelse med bredde på 26 meter. Så har kjølemaskinene blitt varmekilde.

 Varmepumper

BLÅHVITT: Resepsjonen etterlater ingen tvil om hvem som holder til her.

– Bygget varmes opp ved hjelp av to varmepumper som leverer varme og varmt tappevann til bygget. Varmepumpene bruker varme fra kjølemaskinene til å varme opp resten av bygget, forklarer Nordisk Energikontroll, som leverte varmepumpene. – Vi har også installert varmegjenvinner i ventilasjonsanlegget med maksimal kjøleeffekt på 123 kilowatt.

Etter installasjonen er det spart over en halv million kWh i året, og CO₂-utslippene er redusert med 47 tonn.

 Lønnsomt

– Vi lånte det vi behøvde til å investere, men så har vi brukt kortere tid på å tilbakebetale. Totalt har dette lønt seg veldig for oss, sier Rune Gjelberg, som er assisterende daglig leder i Furuset Idrettsforening.

– Det går på tre væsker. Ammoniakk som kjølemedium, saltlake under isen og glykol over taket. På taket har vi en tørrkjøler, forklarer Bjørn Tokerød.

TRENINGSROM: Før var det ikke treningsrom på Furuset Forum.

Anlegget har fått fra et tonn ammoniakk og ned til 50 kilo. – Hvis vi får en liten lekkasje, er det mer sårbart, men det er mye sikrere. Hvis vi hadde fått en lekkasje på det gamle anlegget, ville vi måttet evakuere hele bydelen, sier han.

 Arbeidsledig kjele

Vi henter inn varmt vann fra kjølemaskinen og tilfører litt strøm. Elektrokjelen går nesten aldri mer. Tidligere hadde vi en gammel oljefyr. Vi måtte lage hull i veggen for å få den ut, forteller Tokerød.

Da det først skulle fornyes, ble det nytt gulv i flerbrukshallen, også. – Det nye dekket kom på plass for to år siden. Det gamle var fra slutten av 1990-tallet, sier han.

Furuset Forum har også dansesal med fullt multimedieopplegg. Det leies ut til filmvisninger og møter, det huser morgenyoga og det inneholder kjøkken. Når damelandslaget i ishockey eller videregående-elever fra Wang og Hellerud bruker hallen, er dansesalen fin til teori og peptalk.

Unge ledere

Egne kafélokaler er åpne for alle som har aktiviteter i hallene. Fra barnehager til grupper som er spesielt lagt til rette for å integrere utviklingshemmede. Furuset Idrettsforening driver også Alnaskolen, som utvikler ung, lokal ledelse i idrett, politikk, samfunnsliv og organisasjonsarbeid. Her er det spesielt lagt opp til å forberede ungdom med minoritetsbakgrunn på en lederrolle i lokale aktiviteter.

TRIBUNE: På tribunene er det plass til flere enn det ser ut for: 1400 sitteplasser.

– Før hadde vi heller ikke treningsrom. Verkstedene er samlet på ett sted. Vi har Bua som låner ut idretts- og aktivitetsutstyr, og vi låner også ut skøyter til alle som trenger det, forteller Bjørn Tokerød. I ishallen er det 1400 sitteplasser til publikum – der er det ikke aktuelt å varme opp – og også flerbrukshallen har publikumsplasser.

 

 

 

 

 

 

 

KJØRER NED: Bjørn Tokerød og kollegene lar isflaten gradvis bli tynnere når sesongen nærmer seg slutten.

 

 

ETTER BOBLE: Først sprakk Furusetbobla, så intime Furuset Ishall – men i 1998 overtok Ikea tomten og bygde Furuset Forum som erstatning.

 

LÅNER UT: Klubben får støtte fra Bufdir for å låne ut skøyter gratis, og Bua er også på plass i Furuset Forum.

 

NØDLØSNING: Køllene som står igjen i hallen, er ikke alltid de beste, men de er gode å ha som reserve.

 

SLIPER: Sliperommet holder god standard og har også vegger fulle av vimpler fra lag som har gjestet Furuset opp gjennom årene.

 

SPARER: Selv om systemet sparer 50 prosent, er Furuset Forum helt avhengige av offentlig støtte. Strømregningene kan komme opp i ti–tolv tusen kroner i døgnet, forteller Tokerød.

 

TRADISJONER: Gammel heder og nytt skuddfelt.

 

MINDRE: Systemet greier seg med 50 kilo ammoniakk. Blir det en lekkasje, er konsekvensene mye mindre enn med tidligere tiders 1000 kilo, nok til at hele nærområdet måtte evakueres hvis noe skjedde.