Kotengs kuriositet

Publisert Sist oppdatert

I Hagespesialistens private hage befinner det seg noe så sjeldent som et tulipantre i full blomst. Liriodéndron tulipífera heter vidunderet Torgeir Koteng har fått til å vokse tolv til femten meter ved hjelp av «masse kjærlighet og kunnskap eller kanskje bare flaks!».

Planteportalen leser vi at tulipantreet er viltvoksende i østlige områder av Nord-Amerika, fra sørlige New England og vestover gjennom sørlige Ontario i Canada og Michican, videre sørover til Louisiana og østover til sentrale Florida. Arten er vanligst i Ohio-dalen og i fjellstrøkene i Nord-Carolina, Tennessee, Kentucky og Vest-Virginia. Treet ble innført til Europa på 1600-tallet.

Masse kjærlighet!

–Det er utrolig sjelden det vokser tulipantre i Norge, og særlig så langt nord som hos meg, sier Torgeir Koteng. Han bor i Fjellstrand i Nesodden kommune. Treet ble plantet i 2004 og er i dag 12-15 meter høyt.

Mia Koteng fotografert foran treet den gang det også var ungt og lite.

– Hva er hemmeligheten bak at treet har vokst seg så stort og sterkt i din hage?

Torgeir Koteng, daglig leder i Hagespesialisten

- Masse kjærlighet og kunnskap - eller kanskje bare litt flaks!

Lunt og i fred

Torgeir Koteng, daglig leder av Hagespesialisten, ler. Han tilføyer at han har nok gjort "noe" riktig: Treet har stått lunt, litt alene med jevn tilgang på vann og med skygge på rothals. 

Ett eksemplar av tulipantre har stått i universitetsparken ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) siden 1958. I dag er det om lag åtte meter høyt. Liriodéndron tulipífera er også blant de 57 ulike treslagene som ble plantet i Dronning Eufemias gate i Oslos havneområde. 

Liljetre i Magnoliafamilen

Slektsnavnet Liriodendron kommer av lirion = lilje og dendron = tre (blomsten) står det videre i Planteportalen. Treet tilhører Magnoliafamilien og artsnavnet tulipifera betyr som bærer av tulipaner. I England brukes navn som tulip tree og tuliptree. 

Ligger i familien

Kotengs interesse for hagearbeid og anleggsgartnerfaget ligger i blodet. Hans far er tidligere rektor ved Norges grønne fagskole, Vea. Torgeir har blant annet vært medforfatter i en lærebok om anleggsteknikk og har laget eksamensoppgaver og undervist for de som skal ta mesterbrev.