Huset på Øren fotballbane er blitt en møteplass også for dem som ikke driver med noen idrett.

Klubbhuset ble møteplass for alle

Publisert Sist oppdatert

Drammen ballklubb har klart å lage et anlegg som også fungerer som møteplass for befolkningen utenfor den tradisjonelle organiserte idretten, roser Gode Idrettsanlegg.no.

De kaller det "huset på banen" og det er nettopp det det – et hus på Øren fotballbane. 

Drammens Ballklubb (DBK) er en nærmiljøklubb som rekrutterer medlemmer fra Øren og omkringliggende bydeler. Klubben ble etablert i 1909 og er en breddeklubb hvor alle som vil er velkomne, med mål om å ha så mange som mulig, lengst mulig, med i idretten.

Både klubbhus og bydelshus

Basert på mange samtidige aktiviteter i det gamle klubbhuset, så DBK at det var behov og rom for å utvide klubbhuset og satse på dette som et bydelshus. DBK hadde allerede aktiviteter for barnehager, skoler og godt voksne gjennom modellen. Nå ønsket klubben å utvide tilbudet av offentlige møteplasser i nærmiljøet ved at en ny del av klubbhuset skulle kunne fungere som et bydelshus - altså et sted det var mulig bare å slappe av og være sammen med venner og bekjente. 

Ikke kjøpepress

Det skulle ikke være press om å kjøpe noe, men bare ha mulighet til å gjøre det. 

Målet var å skape et bydelshus hvor mennesker i alle aldre og livssituasjoner føler fellesskap og synes det er trygt og godt å møtes. I tillegg ønsket klubben at bydelshuset skulle ha et lignende konsept som et “Meråpent bibliotek” der alle har tilgang, også utenom betjent åpningstid, for eksempel  med sitt medlemskort.

Viken idrettskrets, idrettsråd og idrettslag

Klubbhuset er bygget i forbindelse med prosjektet Aktive lokalsamfunn, en lokalmiljøsatsing i samarbeid med Viken idrettskrets, idrettsråd og idrettslag. Etter kommunesammenslåingen fikk lokalsamfunnsutvalg en viktig rolle for å sikre aktivitet og møteplasser ute i kommunedelene. Dette er nærmiljøer hvor skolen, idrettslaget, FAU og andre frivillige organisasjoner legger til rette for bevegelsesglede, sosiale fellesskap, gjerne på tvers av generasjoner. I idrettslagene innebærer dette blant annet å ta i bruk unge ledere som tilretteleggere.

Aktivt i Drammen

Gjennom Aktive lokalsamfunn tilbyr Drammens diverse fritidsaktiviteter til barn og unge:

  • IFO (Idrettsfritidsordning)
  • UFO (Ungdomsfritidsordning)
  • Fysak (fysisk aktivitet i skolen)
  • Sommercamp
  • RS Ung seilas
  • Kameratgården (e-sport)
  • Idrett for alle (arrangement på Bragernes torg)

Økt medlemsmasse og flere frivillige

At DBK har satset på Huset på banen som en møteplass, også for de utenfor den tradisjonelle organiserte idretten, har gitt synlige effekter. Klubben forteller at deres tilbud om organisert og egenorganisert e-sport har ført til økt medlemsmasse. Den økte medlemsmassen har også ført til flere frivillige i idrettslaget. Frivillige de aldri ville fått tilegnet seg gjennom den mer tradisjonelle organiserte idretten.

Kilde: Gode Idrettsanlegg. Godeidrettsanlegg.no er en nettløsning etablert i samarbeid mellom Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD), Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og NTNU Senter for idrettsanlegg og teknologi (SIAT), som også drifter godeidrettsanlegg.no.