Balløkker og lekeplasser gror igjen
Hvor ble det av barna?
Før myldret det av unger på lekeplasser og balløkker. Uten bruk og vedlikehold gror de igjen og forvandles til kratt.
Stadig flere balløkker og lekeplasser gror igjen, melder nrk.no.
Bygartner Rolf Inge Pettersen i Grimstad tar NRK med til en velfungerende balløkke.
Organisert lek har tatt over
– Lekeområdene som forfaller ligger ofte i eldre boligområder. Barn og unge er helt andre steder. Lekog aktivitet er mer organisert nå og på idrettsanlegg med kunstgress innendørs, sier Pettersen til nrk.no.
Her spilte de fotball, her satt ungdommene i gresset og pratet - eller flørtet.
Nå er det helt stille og tomt på friområdet i Lørenskog.
Foto: Eva Alnes Holte
Foreldrene i reportasjen bekrefter det han sier: Ungene deres leker fortsatt noe ute. Men oftere mer organisert, og på større idrettsanlegg.
Sitter mest inne
En kartlegging fra Norsk Friluftsliv avdekker at barn og unge tilbringer stadig mindre tid utendørs. Under 20 prosent leker ute, fem – sju ganger i uka. Dette er en halvering siden 2015. Forskning viser at barna fikk nye vaner med mer innetid under koronapandemien.
Grimstad og mange andre kommuner vurderer nå å stanse vedlikeholdet og fjerne mål og lekeapparater på lite brukte steder. Kommuneorganisasjonen KS forstår at deres medlemmer bruker mindre ressurser på områder som ikke brukes. Men tror det betyr mindre frilek .
– Det er uheldig hvis disse områdene ikke tas vare på. De er viktige møteplasser og arenaer for frilek når barn og unge er mindre utendørs enn før.
Kilde: nrk.no