EN HEDERSMANN: Idrettsbevegelsen har mye å takke Rolf Hofmo for. I 2016 kom biografien om ham ut, skrevet av Arne Kvalheim.

Hofmo - drivkraft bak OL i 1952 og utallige idrettsanlegg

Publisert
FANGE UNDER KRIGEN: Rolf Hofmo var i Sachenhausen konsentrasjonsleir utenfor Berlin. (Bildet er tatt fra et fotoalbum i Sachenhausen. Fotograf Jørn Kr. Jørgensen)

Han sies å ha vært egenrådig, sta og kranglevoren, men også modig og engasjert. Mer enn noe annet var Rolf Hofmo en hedersmann som har betydd enormt mye for norsk idrett.

 Rolf Halvdan Hofmo (1898-1966) var en norsk idrettsmann og politiker for Arbeiderpartiet. Han var en av initiativtakerne til dannelsen av Arbeidernes idrettsforbund i 1924, hvor han var sekretær fra 1931 og formann i året før krigen. Under krigen ble han arrestert og sendt til Sachsenhausen etter å ha vist sterk motstand mot det nazistiske styresettet.

 

Brant for idretten

Norsk idrettsbevegelse har mye å takke Rolf H. Hofmo for. Han var med på å grunnlegge Norsk Tipping, Norges Idrettshøgskole og Norsk Folkehjelp. Som kommunepolitiker var han initiativtaker og drivkraften bak OL i Oslo i 1952, sikringen av Ekebergsletta, Voldsløkka og Friggfeltet til idrett og rekreasjon, samt realiseringen av Frognerbadet og Munchmuseet på Tøyen. 

Byråkrat med stor gjennomføringskraft

 –Få byråkrater har hatt en gjennomføringskraft som Hofmo. Resultatene av hans arbeid finnes over hele landet i form av hundrevis av svømmehaller, idrettsanlegg, lysløyper og samfunnshus, ble det sagt under lanseringen i 2016 av biografen «Rolf Hofmo – et liv i idrett og politikk» skrevet av Arne Kvalheim.