Max Arena på Rana
Helmax, Gruben!
De samlet alt og høstet priser. Max Arena har gjort rom for mye av det som Rana manglet. Spillvarme fra smelteverket varmer opp det innholdsrike idrettsanlegget på Gruben.
– Vi har utrolig mange brukere, sier Kim Haugnes. Han er daglig leder for Max Arena på Gruben utenfor Mo.
Det er slett ikke noe sponsornavn. M-en i navnet står for mangfold. A-en er aktivitet. Og X – det er et kryss som viser at arenaen er et møtepunkt. Dessuten viser Max til at dette er stort. Rent fysisk, altså: Totalt 10.200 kvadratmeter.
Ranas nye storstue åpnet i oktober. Den begynte litt mer beskjedent:
– Vi hadde et prosjekt på en annen tomt for å ivareta fotball og håndball på vinterstid for Gruben IL. Så kom det en omfattende skolestruktursak. Rana kommune slo sammen alle ungdomsskolene i de sentrumsnære bydelene til Norges største ungdomsskole, og så ble det en ny barneskole på vestsiden av bygget vårt, forklarer Haugnes.
Turn og karate
Dermed flyttet tomten seg, og Gruben IL kunne tenke nytt. Rana Turnforening ble med – det er et veldig bra turnmiljø på Mo, men de har alltid manglet fasiliteter. De har prøvd å finne en løsning i 20–25 år, men det var for kostbart, sier han.
– De slo seg i lag med oss. I tillegg har Rana Karateklubb lokaler og fast treningstid. Og så er det klatresenteret som er blodpumpen vår, ifølge Kim Haugnes.
Klatring og kultur
I et anlegg som samler en rekke organiserte idretter, er det nemlig klatresenteret som sørger for at Max Arena kan holde åpent fra ni til ni på ukedagene, i tillegg til helgene mellom ti og seks. – Ellers har vi fokusert mye på supplerende areal til det som allerede finnes. Nå har vi utrolig mange brukere. Dette er ikke et Gruben-prosjekt i det hele tatt, sier Haugnes.
Sammen med turnhall, klatrehall og flerbrukshall er det plass til korps, drill og kor. Fritidsklubb er på trappene bare lokalene blir ferdige: Nå har den lokaler i et gammelt samfunnshus. – Vi laget et areal her og ga det til kommunen. Så har vi en black box som vi ønsker å ferdigstille. Det er mye idrett her, men vi ønsker å få med oss kulturen. Det handler om å skape tilhørighet. Alle skal føle seg velkommen her, ifølge sjefen.
Klubbeid
Gruben Idrettslag eier 90 prosent av selskapet bak anlegget. Rana Turnforening har de ti siste prosentene. Klatresenter, treningssenter, squash og cageball drives som eget selskap.
Haugnes er bevisst på spillemidler og momsfritak. – Det er viktig å holde tungen rett i munnen med tanke på konkurransevridning og ikke minst momsreglene. Derfor er det ikke aktuelt for oss å leie ut treningssenteret til en profesjonell aktør. Det ville gjort at vi ville kommet til kort med momsen, konstaterer han.
Nå kan alle kjøpe seg månedlig squashmedlemskap og få fri tilgang. Treningssenteret er et medlemsbasert tilbud. Begge deler er tilgjengelige ut over de vanlige åpningstidene: Medlemmene låser seg inn med egen app. Det har ikke ført til uvelkomne gjester. Initiativtagerne bekymret seg for om et så stort anlegg skulle bli et tilholdssted for de som ikke har noe der å gjøre, men det har gått bra.
Det Max Arena ønsker seg av momspliktig aktivitet, er mer reklameinntekter. Haugnes forteller om et godt samarbeid med næringslivet.
Leier ut
Fire heltidsansatte har hjelp av ungdommer på deltid som tar resepsjonsoppgaver, ettermiddager og helger. I alt skal det bli ti årsverk. Klatredelen krever at det er folk til stede hele tiden. I tillegg er det ansatte på salg og bedriftsoppfølging og arrangementsansvarlig.
– Vi har jo mye utenom den daglige driften. Barnebursdager, utdrikningslag, familiedager for samarbeidspartnerne der vi stenger ned hele anlegget og inviterer ansatte med familie – fra unger til besteforeldre. Det er god reklame for oss: Vi får folk inn så de ser hva vi har her, sier Haugnes. Han understreker at det er begynnelsen av utdrikningslagene – den mindre fuktige delen med boblefotball eller annen fysisk aktivitet – som er lagt til Max Arena.
Nye idretter
Etter åpningen har tidligere fotball- og håndballtunge Gruben IL utvidet med egne grupper både for klatring, squash og allidrett.
– Alle er ikke skapt for fotball. Du kommer i en alder der mange detter av det aktive tilbudet. For dem er allidrettskonseptet veldig bra. Det klubben har prøvd, er å få tilbake flere av dem som kommer opp i 13–14-årsalderen. De kjører ulike aktiviteter og fanger dem opp igjen. Ikke for at de skal bli profesjonelle, men det er utrolig viktig å holde dem i aktivitet, sier han.
Smeltevarme
Rent energimessig er Max Arena tilknyttet industriparken på Mo. – Når alt fungerer sånn som det skal, er det spillvarme fra et ferrosilisiumanlegg som varmer opp. Det er ni ventilasjonsanlegg i bygget. De tre store hallene – turnhallen, klatrehallen og idrettshallen – har omluftløsning. Ellers er det gulvvarme i foajeen. Så har vi takmonterte varmepanel i enkelte rom, noen radiatorløsninger, ramser Haugnes opp.
Den første vinteren har han funnet ut hvor mye det er å spare på å utnytte fyringskostnadene best mulig. – I utgangspunktet er alt ferdig innstilt. Så handler det om å få gode rutiner på hvordan vi gjør det i helgene. Hva gjør vi med nattsenkning, hvor er krysningspunktet for energiforbruket. Det er mye teknisk, slår han fast.
Prisøkning
Totalt havnet utbyggingen på 180–190 millioner kroner uten moms. 12–13.000 dugnadstimer er lagt ned. Kim Haugnes er fornøyd: 18–19.000 kroner kvadratmeteren med alt av utstyr, det er ikke så galt. – Vi bygde i en vanskelig tid, med covid, Ukraina og så rett over i renteoppgangen, sier han.
Prosjektet begynte med å betale ni kroner kiloen for armering. Den siste som ble kjøpt, kostet 27 kroner. Og armering er det nok av i et bygg med 90 prosent betong.
Da det ble ny tomt, måtte hele anlegget tegnes på nytt. – Den største effekten vi fikk av at vi kunne tegne på nytt, var at vi var og så på Altahallen. De hadde løftet idrettshallen opp i annen etasje. Det vanlige er at hallen ligger på bakkenivå, og da er det så høyt under taket at det er uaktuelt å bygge noe over. Vi hevet opp idrettshallen og turnhallen og fikk plass til lager, squash, cageball, karate, styrketrening og black box i arealene under, forteller Kim Haugnes.
Ja, og vi nevnte priser. Max Arena hadde knapt åpnet før den fikk frivilligprisen i kommunen, forteller Rana Blad. Og i januar ble det «Årets Ambassadør» – en pris som går til noen som «har satt Ranaregionen på kartet og gjort oss stolte».