Hagebelysning «for dummies»
Det beste er naturligvis å planlegge utebelysningen før du begynner å grave i jorda. Men det finnes også løsninger for deg som vil montere utelys uten å bruke elektriker – helt lovlig og veldig enkelt.
Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld og In-lite/Asak Miljøstein
Med introduksjonen av LED for noen år siden er utendørs belysning i hager og på terrasser blitt stadig mer populært, og det finnes alt fra enkle solcelledrevne lykter og lyslenker til løsninger som store, helintegrerte lysanlegg.
Bruk av utelys gjør at du får mer glede av hagen og terrassen din. Det gir fantastiske stemninger, og du vil oppleve uterommet på en helt ny måte. Utesesongen blir utvidet, og kveldstimene ute blir både lunere og flere.
Les også: Flere ønsker seg svømmebasseng i hagen
Plug-and-play
In-lite-systemet fra Asak Miljøstein kan sies å være noe midt imellom – langt «proffere» enn solcellelamper fra billigbutikkene men også mulig å installere selv for en anleggsgartner eller hageeier.
Har du en vanlig utendørs stikkontakt, kan du uten problem montere In-lite utebelysning fra Asak Miljøstein. Det du trenger er først og fremst en transformator, kabel og lamper – og naturligvis en god plan der du har skissert opp hvor du ønsker belysning. Etter det er det «plug and play».
– In-lite er et «gjør det selv» – utebelysningskonsept som er svært enkelt og montere, samtidig som det er av høy kvalitet, forteller Ellen H. Schumann, markedssjef i Asak Miljøstein AS.
Mer LED-lys for pengene
Fordelen med LED er blant annet at det sammenlignet med tradisjonelle lyspærer bruker 85 prosent mindre energi. Levetiden er dessuten mye lenger, ved normale forhold holder LED ti ganger så lenge som for eksempel halogenpærer.
Dermed kan du bruke mange flere lyskilder uten å få høyere strømregning. Du kan for eksempel lyse opp en gangsti med mykt, spredt lys eller fremheve et vakkert tre med en kraftig lysstråle.
Ellen H. Schumann i Asak Miljøstein anbefaler at du lager en lysplan, før du tar fatt på jobben med å installere utendørs belysning.
I denne lysplanen bør du se på fire kriterier:
1. Siktlinjer
Når du lager lysplanen bør du tenke på hvor du ser det meste av hagen din fra. Det er ofte fra stua og fra terrassen. I lysplanen din bør du derfor sørge for at disse stedene blir godt synlige om kvelden.
2. Kontrast
Sørg for at det blir nok kontraster. Det vil si, ikke for mye og ikke for lite belysning. Det er ikke nødvendig å flombelyse hagen. La det også være mørke steder i hagen, for da fremheves de belyste stedene bedre.
3. Intensitet
Du oppnår en spennende lysplan ved å veksle mellom lamper som er store og kraftige, og små og svake. Det gjør lysplanen mer interessant. Ved in-lite lampene på nettstedet og i produktoversikten vises hva slags lys de gir.
4. Lysretning
Varier i lysplanen med lysretninger og forskjellige typer lamper. Hvis man for eksempel bare bruker utendørs spotlys, gir det et ensidig og kjedelig bilde. Kombiner derfor bakkespotter, frittstående lamper, vegglamper og spotlys med hverandre. Da oppstår det et lekent lysspill.