Botanisk hage i Oslo.

– Gressklipper´n er verstingen!

Trær der folk bor er truet av mange farer - salting av veier, brøyting, bygninger som står for nære, vindtrykk fra trafikken og klipping av gress. Noen ganger får trærne sykdommer, andre ganger ødelegger dårlig plantearbeid for veksten.

–Men verstingen er gressklipperen, sier anleggsgartner og arborist Andreas Løvold ved Naturhistorisk museum, som er en del av Universitetet i Oslo. Museet består av Botanisk hage og museumsbygningene på Tøyen og Løvold har ansvaret for Arboretet og Pilehagen.  Han er spesialist på stell og beskjæring av trær og busker. 

– Hold gresset unna trærne

I dag var han invitert til et webseminar for å snakke om vedlikehold av trær i anlegg, etablering, beskjæring og konflikter i urban sammenheng. Arrangør var Fagus - Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren. 

- Hold gresset unna trærne, anbefalte Løvold. – Gressklipperen er definitivt den som ødelegger flest trær. 

Anleggsgartner og arborist Andreas Løvold: – Trærne stagnerer veldig i steril anleggsjord.

Plass rundt og under trærne

Det er mange hensyn å ta når man skal plante trær, enten de skal stå alene som et tuntre eller i grupper, i urbant eller landlig miljø. 

– Man må tenke på hva som er tilgjengelig av plass i forhold til bygninger og veier. Plassen under jorda skal også være romslig nok til at røttene får vokse. Når det gjelder tilkjørt jord, er det ofte for lite liv i jorda, fora mye sand. Trærne stagnerer veldig i steril anleggsjord, sa Løvold og viste mange bildeeksempler på trær som trives og trær som ikke gjør det, på trær som har klart seg mot alle odds og gamle, vakre trær som nekter å gi seg.