Årets grønne park 2024

MAJESTETISK : Ravnedalen naturpark gir et imponerende førsteinntrykk med sin karakteristiske beliggenhet inne i skogen.

- Forbilledlig drift og vedlikehold

Publisert Sist oppdatert

Norske Anleggsgartnere (NAML) har kåret Ravnedalen naturpark i Kristiansand til Årets Grønne Park 2024. Juryen berømmer spesielt det fagmessige høye nivået på driften og vedlikeholdet av anlegget. 

I Parkvesenet, sone Nord og Vest, i Kristiansand Kommune er det Bodil Pedersen som har ansvaret for skjøtselen. I sesong har hun med seg sommerhjelper. Frid Schive har det overordnete ansvaret.

Anlegget bærer ifølge juryen preg av at ansvarlig skjøtselsgartner har kompetanse i faget og evne til å jobbe kontinuerlig og å planlegge driften godt.

Plener er pent holdt og kantklippet

Gangveiene er godt vedlikeholdt og ugrasfrie, heter de ti juryeringen. Skader etter styrtregn blir raskt reparert. Plener er pent holdt og kantklippet og har også blitt reparert etter skader. Dammen i anlegget er noe grumsete, den ble sist renset i 2021 og det er tydelig at vanngjennomstrømningen ikke er stor nok til å holde unna da naturlig vann fra omkringliggende områder renner gjennom parken. Opprenskningen som må til, må da tas maskinelt og må påkostes når kommunen har økonomi til det. 

– Frodig og velholdt 

Ravnedalen naturpark i Kristiansand fremstår frodig og velholdt, med varierte naturopplevelser i vekslende lysforhold, heter det i pressemeldingen fra NAML. 

Steinkanter, rekkverk, broer, vannfall og vegetasjon gir den besøkende en rik og sammensatt opplevelse.

Videre at det er et vakkert og variert samspill mellom bekken og gangveien gjennom parken. Dammen og gressplenen rundt uttrykker ro og plenflaten innbyr til lek og opphold. Velkomponerte staudebed gir farger til parken gjennom hele sesongen.

Vi fortsetter med juryens begrunnelse: 

Parken er velholdt, og de ansvarlige har gjort plantefaglige gode valg til glede for de besøkende, samtidig som skjøtselen er overkommelig

Drift og vedlikehold av parkens ulike elementer som veier, kanter, trapper, rekkverk mm er forbilledlig. Småskader etter styrtregn eller lignende blir raskt reparert.

Skjøtsel av vegetasjon blir utført på en fagmessig god måte som bidrar til parkens frodige og varierte uttrykk.

Natur innbyr til bruk. Parken brukes av veldig mange uten at den er preget av synlig slitasje.  – Dette igjen er et godt tegn på god skjøtsel med valg av varige løsninger og materiale, heter det i juryeringen.

Ravnedalen naturpark er over 150 år gammel og parken er rik på gamle, ærverdige trær. 

Parken er rikt på gamle, ærverdige trær.

Parken er rik på gamle ærverdige trær. Det er en god balanse mellom løvfellende trær og vintergrønne trær. Trærne og større felt med Rododendron gir parken et frodig uttrykk. En vandring gjennom parker gir en vekslende opplevelse av mørke partier og åpne lysere partier som rundt dammen. I de lysere partiene gir staudebed farger til parken gjennom hele sesongen. Her finner brukeren også velholdte gressplener og parkkafeen Generalen.

Parkkafeen Generalen

Prisen Årets Grønne Park ble innstiftet og første gang delt ut i 1989, og i år er det 35. gang prisen deles ut.  Også i 1991 ble Ravnedalen naturpark tildelt prisen Årets Grønne Park. 

Juryen i år bestod av landskapsarkitekt Kirsten G. Lunde og Ida Tindeskog, fagansvarlig i NAML.

 NAML er en bransjeorganisasjon som har som formål å samle alle kvalifiserte anleggsgartnere og andre som driver bedrift innen grøntanleggsbransjen. Gjennom å sette søkelys på gode og viktige grøntanlegg vil organisasjonen styrke tilliten til næringen og heve dens omdømme i samfunnet.