Safrankrokusen ligner vår hjemlige krokus. Forskjellen er at safrankrokusen har tredelte, oransje, trådformede arr på ca 2,5-3 cm - og det er disse som blir til det verdenskjente krydderet.

Blomsten som farger lussekattene

Visste du at safran kommer fra en blomst som blomstrer bare en gang i året og bør plukkes og renses på akkurat den dagen? Ikke rart krydderet er så dyrt!

 Man lærer mye nytt om all verdens pussigheter når man er med på quiz-kvelder. Sist ble vi spurt om hvor safranen kommer fra og ingen av de atten lagene hadde anelse. Ingen gjettet på krokus, men foreslo i stedet valmuer og eksotiske afrikanske blomster.

400 timers arbeidsinnsats bak én kilo

Svaret var safrankrokus som ligner på krokusen her hjemme. Vi ble nysgjerrige og googlet litt. Det viste seg at over 90 prosent av det kostelige krydderet fra tørkede blomsterarr kommer fra Iran. Hver blomst gir så lite safran at man trenger omtrent 150 000 - 200 000 blomster og over 400 timers arbeidsinnsats for å få en liten kilo med krydderet. Prisene blir deretter - vi sjekker hos en av dagligvarekjedene og finner at kiloprisen der ligger på 71 800 kroner, altså omtrent 70 kroner grammet – og da har kunden fått en god pris.  Ifølge Aftenposten for noen år tilbake kan prisen variere fra 40 000 kroner til 180 000 kroner kiloen. 

Gukemeie

Mange har kostet på seg safran til lussekattene i St. Lucia-togene rundt omkring. Langt flere har erstattet safranen med gurkemeie, som gir samme karakteristiske gulfarge, men visstnok ikke er så god på smak. 

Fristelse og skremsel

Til slutt, for å krydre safraninformasjonen litt, kan vi nevne at ifølge mytene ble bollene i gamle dager farget med lysende gult safrankrydder for å holde djevelen unna.  De gamle grekerne hadde derimot en hyggeligere grunn for å ty til safran: Hvis din utkårede ikke var så hissig på grøten, ville vedkommende smelte helt etter åtte dager på rad med safran i vinglasset. 

Men kjærlighetsmiddelet kostet flesk, den gang som nå.

Kilder: Meny og Store norske leksikon: