
8 tips til drivhusdyrking
I Norge har vi kort sommer, og hageentusiaster har forlengst funnet drivhuslykken. Her er noen vekster som trives best under glasstak.
Tekst: Bjørnhild Fjeld Foto: Tore Fjeld
- Tomater
Går det an å få nok tomater? Kanskje, men det er utrolig hvor mye tomater det går an å spise for en familie. Det du ikke spiser som snacks eller i salaten, kan du lage tomatsaus eller ketsjup av. Du sparer neppe penger sammenlignet med å kjøpe i butikken, men det er jo en artig hobby. Tomater er spesielt smart å dyrke i drivhus siden de fleste sorter er dårlig tilpasset utendørslivet i Norge.

- Agurk
De små agurkene du dyrker selv, smaker altså så utrolig mye bedre enn kjøpe-agurk. Agurk vokser fort og er egentlig ikke så vanskelig å dyrke, men liker dårlig å bli utsatt for kulde. Velg en type som er beskrevet som drivhusagurk, og som er resistent mot meldugg (soppsykdom).

- Basilikum
Den smakfulle krydderurten liker ikke trekk, og det kan derfor være vanskelig å lykkes med den utendørs. Og inne på kjøkkenbenken trives den heller ikke noe særlig. Løsningen er å plante den i en større potte i drivhuset. Et tips er å sette den i samme potte som tomater, de trives sammen.

- Vindruer
De fleste steder i landet er det vanskelig å få modne druer. Inne i et drivhus blir vekstsesongen litt forlenget. Skal du dyrke vindruer i drivhuset, bør du ha et bed der plantene kan settes rett i bakken. Etterhvert kan det være nødvendig å klippe vinrankene tilbake så den ikke tar helt overhånd og skygger for andre planter.

- Sommerblomster
Mang bruker drivhuset til forkultivering av blomster før de skal plantes ut i hagen. Og hvis du har overvintrede pelargonia, kan de stå i drivhuset om våren for å komme seg litt etter vinterlagringen. Når det blir varmt nok, cirka 1. juni, kan de settes ut, men det er altså greit med et lite våropphold i drivhuset for «pellisene».

- Middelhavsplanter
Har du også blitt fristet til å kjøpe en olivenplante, fiken eller kanskje et sitrontre? Og synes de er for dyre til å være «en-gangs-planter»? Typiske middelhavsplanter tåler ikke frost, og vil heller ikke stå i en mørk kjeller. Har du en vinterhage som er holdes frostfri (over 5 grader) hele vinteren, kan sitroner og oliven stå der.

- Fersken
Fersken er eksotisk så det holder, problemet er at de blomstrer så tidlig at insektene ikke er ute og flyr. Skal du dyrke fersken i Norge, bør de stå i drivhus, og du må hjelpe til med pollineringen med en pensel på blomstene. Ferskentreet tåler kulde midt på vinteren, men under blomstringen i april må det ikke bli minusgrader i drivhuset.

- Kaktus
Hvis du er plante og vant med ørken, da trives du heller dårlig i Norge. Kaktus og mange sukkulente (vannholdige) planter trives derfor godt under glasstaket i et drivhus. De bryr seg heller ikke om at det er varmt der. Kaktus er derfor perfekte planter i drivhus og vinterhager, men de tåler ikke frost eller temperaturer under 15 grader så de må være inne om vinteren. Det samme gjelder andre stueplanter.
